Kalmar läns hemslöjdsförening

Kalmar läns hemmslöjdsförening

Foto: Hans Mårtensson

Vi är en ideell förening som vill tillvarata och utveckla hemslöjden i länet.

Det gör vi tillsammans med hemslöjdskonsulenterna som vi är huvudman med arbetsgivaransvar för. Föreningen finns till för dig som är nyfiken på slöjd och vill lära dig slöjda. Vill träffa andra slöjdintresserade eller bara vara stödjande medlem.

Hemslöjd handlar om lusten till det handgjorda – glädjen och stoltheten i att skapa själv. Vi har kunskapen om hur du med material, tekniker, återbruk och handens färdighet kan bidra till ett hållbarare samhälle. Kunskaper som du kan ta del av genom våra kurser, slöjdkaféer och andra aktiviteter.

Några av föreningens årliga aktiviteter är att arrangera Hemslöjdens dag och Julmarknad i Pukeberg. Dela ut ett slöjdarstipendium som uppmuntran till utbildning i olika slöjdtekniker och dela ut slöjddiplom till slöjdintresserade elever i åk 9.

Kalmar läns hemslöjdsförening startade år 1908 och tillhör Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR.

Föreningen firade 100-års jubileum 2008 när verksamheten flyttade till Pukebergs glasbruksområde i Nybro från Skälby gård i Kalmar.

Arkivet

Arkivet är beläget i Hemslöjdens lokaler i Pukeberg. Arkivet innehåller främst textil och skisser men också träföremål såsom korgar, slevar, svepaskar, svarvat och något i smide och keramik. Här finns textilier med sparade prover och exempel från produktionen till Hemslöjdsbutiken. Hyllorna rymmer en stor mängd skisser gjorda av olika formgivare som arbetat för Hemslöjden. Här finns möjlighet att låta sig inspireras till nya alster såväl som att kopiera gamla.

Boka gärna en tid till att botanisera i arkivet.

Varmt välkommen att bli medlem i Kalmar läns hemslöjdsförening!