Tjust

Kvinnodräkten

Den kvinnliga Tjustdräkten skapades 1920 till en utställning i Vimmerby. Då det inte fanns en enda Tjustdräkt eller dräktdetalj kvar att utgå ifrån, så utgick man från några dräktdelar ifrån Pelarne socken i Sevede härad. Inför Västerviks stads 500-årsjubileum 1933 anordnades många sykretsar där de deltagande sydde sig dräkter. 600 flickor paraderade inför kung Gustav V i sina nysydda dräkter.

Dräkten består av midjekjol i grönt halvylle knäppt bak; livstycke av halvylle randat i grönt, gult, rosa, och rött med snörning fram; förkläde av randigt halvlinne till vardags eller vit bomull till fest; Överdel i vitt linne med plattsömsbroderier och smock (manchetterna) och med knypplad spets på kragen; bindmössa av mörkrött siden med tambursömsbroderier, och stycke av trädd tyll med spets; halskläde av vitt linne medtambursömsbroderier; roströda strumpor och svarta skor.

Efter ett nyvaknat intresse för Tjustdräktenpå 1970-talet påbörjades nya efterforskningar. 1983 var rekonstruktionen färdig. En livkjol i empirstil från Gärdserums socken hittades på nordiska Museet. Den uppges ha köpts på auktion ca 1840 då den var "hvardagsdräkt". Tyget är randigt halvlinne i blått, ljusblått, rödrosa och gult på vit botten. Halsklädet är från samma hem i Gärdserum och är vävt av tunnt bomullsgarn med tätare ränder i bården. Från Gärdserum härstammar även en blå bindmössa med broderi. Stycket av tyll med broderi kommer från Dalhems socken. Överdel har man inte hittat någon, utan förslag finns på en särk som har finare linne i övre delen och grövre nertill, sydd av raka stycken med kilar. Förkläde finns heller ingen förlaga till utan man föreslår ett tidstypiskt köpetyg av vit linong, ett tunt material med vävt mönster. Strumpor vita och skor svarta av pumpsmodell med låg bred klack.

Mansdräkten

En manlig Tjustdräkt är konstruerad efter kvinnodräktens tyger. Väst av samma tyg som kvinnodräktens livstycke; gula mollskinnsbyxor med silverknappar och silverspännen; skjorta med plattsömsbroderier på manschetten; vita strumpor och svarta skor.

Tjust dam

Foto: S. Eriksén

Tjust sommardräkt

Tjust kvinnodräkt

Foto: Rolf Lind

Tjust mansdräkt

Foto: Rolf Lind