Öland

Dräkten konstruerades 1903 när dåvarande drottning Viktoria ville ha en sådan när hon vistades på Öland. Hennes hade dock slät kjol enligt tidens mode, och bälte i stället för förkläde.

Under 1700- och 1800-talen varierade den öländska klädedräkten mycket mellan de olika socknarna. Därför ville man på Ölands folkhögskola på 1930-talet skapa en variant för södra Öland. Det gjordes också, livstycket blev röd eller grön damast och förklädet av bomull blev randigt i brunt och lila.

Ölands kvinnodräkt

Kjolen är av sämskskinn eller sämskskinnsfärgat ylletyg med en bred rödbrun vadmalslist i nederkanten.
Livstycket
är av brokad eller blå, röd, brun eller grön damast med utsmyckning av siden, tränsade hål med snörning. Det finns även ett randigt livstycke av halvylle.
Förklädet
är av tunt rött halvylle med blåa band och broderier i nederkanten,eller av bomull randigt i brunt och lila.
Tröja saknades länge, men runt 1970 rekonstruerades en som finns på Nordiska Muséet. Den är av svart damast med svarta breda siden- eller damastband med broderier.
Halskläde har använts sparsamt på Öland men finns till dräkten sedan slutet på 1980-talet. Det är av linne med silkebroderier och knypplad spets enligt 1700-talsbruk, originalet finns på Nordiska Muséet.
Överdelenär av linne eller bomull med plattsömsbroderier samt veck på överärmen, hellång eller 3/4-lång ärm.
På huvudet har unga flickor håret uppbundet med band, eller en mjuk linnehätta med spets (1700-tal). På 1800-talet användes bindmössor med stycke. Gifta kvinnor har vit huvudduk med tambursömsbroderier över en kantig stomme. Ett hjärtformat förgyllt silversmycke med fem kläppar hör till dräkten, historiskt bars detta av förlovade eller gifta kvinnor.
Strumporna är mörkblå.

Foto: Rolf Lind

Foto: Rolf Lind

Foto: Rolf Lind

Foto Rolf Lind

Ölands mansdräkt

Byxor av sämskskinn eller mollskinn med smal lucka.
Väst av randigt halvylletyg i rost, senapsgult, grönt, vitt och svart, med ståkrage, mässingsknappar och stolpfickor, ryggen av grovt linne.
Skjorta av linne.
Vita ullstrumpor och kulörta strumpeband, gärna flätade.
Svarta skor.

 

Ölandsdräkt kvinna och man

Foto: Roland Enefalk