Södra Möre

Kvinnodräkter i Möre

Möre är trakten runt handelsstaden Kalmar. Det betyder gott om köpetyger som har ansetts "finare" än hemvävt, och kontinentens mode har avspeglats i allmogens kläder. I Kalmartrakten finns ett tiotal bevarade livstycken i olika färger och kvaliteter, men skärningen är densamma. Livstycket har ett kort (3 cm) skört med infällda flikar i sidorna och mitt bak. det knäpps med hyskor och hakar mitt fram och har blommiga sidenband i framkant och runt ärmhålen. Kjolen sys i samma tyg som livstycket och har samma blommiga band runt nederkanten.

Dräkten rekonstruerades 1925 efter dräktdelar från Troxhult i Gullaboby respektive Gullabo. Den påminner mycket om dräkterna i Blekinge, dit finns också gamla handelsvägar.

Den röda dräkten är efter den dräkten som Anna Maria Olsdotter i Troxhult, Gullaboby hade när hon gifte sig 1838. Tyget till kjol och livstycke är 8 skaft satin där varpen är rött silke och inslaget blått bomullsgarn.

Bindmössan med eller utan broderier kan vara avolika färg, dock är ljusblå utan broderier avsedd för konfirmation. Stycket till mössan är av tyll ellerhopsydda spetsar och ska ligga slätt över håret. Gift

kvinna kan bära vit broderad huvudduk. Unga flickor lindar håret med band och lägger upp håret i en krans kring huvudet. Det som är över av bandet får hänga ner över ryggen. Förkläden finns flera olika, numera används ett svart linneförkläde med tryckt mönster till den röda dräkten. En överdel finns bevarad till den röda dräkten av tunt fint bomullstyg och med broderier i vitt. Halskläden finns ett antal olika, svart siden till kyrkbruk, brokigt till fest. Halsklädet hålls ihop med en hjärtformad bröstsölja med hängen. Kjolväska av skinn med mässingsbygel. Blå ullstrumpor, skor med spänne av mässing. I skriftliga källor nämns tröja i svart, blått eller grönt vadmal, kläde eller fris. Idag använder vi en stor fyrkantig sjal, mönstervävd eller med tryckt mönster.

Den gröna dräkten kommer från Gullabo från ca 1780 och är även den i halvsilke. Livstycket är uppslitet men kjolen finns kvar. Tillbehören följer samma mönster som den röda dräkten, men strumporna är naturvita. Förkläde av mönstervävt siden.

Den blå Möredräkten rekonstruerades 1980 och bygger på ett livstycke efter Emilia Olsson-Jonsson från Läckeby kvarn, Åby socken. Hon föddes 1853 eller 1857 och dog förmodligen 1933. Livstycket och kjolen är sytt i mörkblått ylletyg. Randigt förkläde i bomull, det finns flera olika, oftast hemvävda i rosengång eller munkabälte i rosa, rött vitt och blått, Halskläde i rutigt bomull. Huvudduk i tunt vitt bomullstyg med tambursömsbroderi. Naturvita ullstrumpor och skor med spänne.

Södra Möres mansdräkt

Södra Möres mansdräkt bygger delvis på en rekonstruktion som gjordes 1925 efter kläder som Niels Håkansson från Kalmartrakten har ägt. Han var Riksdagsman för Södra Möre 1697 och levde till 1739.

Dräkten består av:
Lång randig väst i halvylle med skört, den knäpps med 10 mässingsknappar, ingen krage. Skjorta med halsspjäll, krage och sprund fram. Byxor av älgskinn eller ljusgult mollskinn. Blå ullstrumpor, strumpeband saknas på bilden. Sämskskinnsrock med laskningar/alt. svart vadmalsrock. Skor med spännen.

För dräkterna på dessa bilder och flera dräkter i Möre kontakta Mary Bjerstedt eller Agneta Erlandsson via Hemslöjden.

 

Dräkter Södra Möre

Foto: Nils Elgqvist

Södra Möre kvinnodräkt

Foto: Irene Svensson Rudholm

Mansdräkt Södra Möre

Foto: Rolf Lind