Utställning Förningsdukar Hallingebergs Kyrka
16 juni-18 augusti 2024

Anna-Brittas förningsdukar visas i Hallingebergs kyrka

Den användbara förningsduken förknippar vi i Småland med en rutig bomullsduk, som förr användes för att slå in förningen till kalas, alternativt som halskläde eller huvudduk. Idag ser vi den oftare som en hemtrevlig bordsduk. 2011 skänkte Anna-Britta Brandhorst sina 43 hemvävda förningsdukar till Kalmar läns Hemslöjd. Under sommaren 2024 kommer denna samling att visas i Hallingebergs kyrka.

Anna-Britta arbetade under många år som vävlärare på Gamleby Folkhögskola. Ett stående moment i utbildningen vara att väva förningsduk. Eleverna uppmanades att ta med egna förningsdukar till skolan som sedan analyserades och vävdes upp. Ibland fanns det en historia om duken, som då nedtecknades på vävsedeln. Anna-Britta vävde alltid själv minst en duk av varje sort.

Utställningen i Hallingebergs kyrka öppnar söndagen den 16 juni kl 11.00. Då är Thea Östin, textil hemslöjdskonsulent i Kalmar län på plats och berättar om förningsdukens historia och om Anna-Brittas samling. Till denna träff får man som besökare gärna ta med sig egna förningsdukar.

Utställningen visas i kyrkan under hela sommaren fram till den 18 augusti.

Välkomna!

Innan ni åker för att besöka utställningen gå in och titta på Södra Tjusts pastorats hemsida för kyrkans öppettider:

https://www.svenskakyrkan.se/sodratjust/hallingebergs-kyrka

 

foto: Thea Dovander