Slöjdarporträtt Niklas Weidmert

Den 18 maj kommer Niklas Weidmert ha en täljkurs i på folkhögskolan i Gamleby. Om du, som vi, följer Niklas på instagram så har du säkert sett och inte kunnat undgå att beundra hans fantastisk fina alster!

Niklas Weidmert är uppvuxen i Växjö och flyttade till Västervik 2009 efter att ha bott både i Göteborg och Tromsö i Norge. Han bor i ett hus på landet, mitt i skogen 15 min från staden och trivs fantastiskt bra med lugnet runt knuten.

Niklas började tälja 2017 efter att sett sin svärfar tälja krokar. Men egentligen har han sysslat med slöjd i olika former stora delar av sitt liv och både mamma och pappa är kreativa och skapande. ”Under en tid höll jag på med vikingatida reeanactment där vi både byggde tält, sydde kläder, läderskor och sysslade med nålbindning en hel del.”

”Att skapa med händerna skapar lugn och avkoppling. Nästan varje kväll sitter jag i fåtöljen hemma i vardagsrummet och täljer skedar.” Säger Niklas.

”Oftast täljer jag skedar men det blir också några krympburkar eller täljda skålar. På tomten har jag en liten snickarverkstad där jag går ut och svarvar ibland.”

Niklas säger att hans drivkraft är att skapa något med händerna som kan användas av andra, att veta att de skedar han gör verkligen används skänker honom skaparglädje. Han utmanas också av att göra nya former eller nya mönster. Att göra en mängd likadana skedar är inget som lockar utan han vill helst skapa olikheter som passar olika människor och följa materialet när han arbetar.

Till vardags arbetar Niklas som förskollärare och utbildar barn. Han arbetar även på ett kreativt återbrukscenter i Västervik där han lär pedagoger om digitala verktyg och hur de skapar ett kreativt lärande för barnen med dem.

”Jag ser fram emot kursen som jag ska hålla i Gamleby senare i år, att få lära andra är något jag verkligen trivs med och hoppas kunna göra mer!” Säger Niklas.

Niklas vill gärna tipsa andra som känner att de vill börja tälja. ”Man kommer väldigt långt med en yxa, en såg, en bra täljkniv och en skedkniv. Kolla på en video på internet eller varför inte gå en kurs? Tänk på att använda färskt trä och börja gärna med björk som är mjukt att tälja i och som blir hårt när det torkar.”

Niklas tipsar vidare om att åka på slöjdträffar och evenemang, det finns flera stycken i Sverige och övriga världen. Då får du möjlighet att gå workshops, träffa likasinnade och skaffa sig massa ny kunskap. Och så klart, det sista och kanske viktigaste av allt: ”Ha kul när du täljer!”

 

Foto: Niklas Weidmert/Hampus Samuelsson