Slöjd med budskap

Utställningen Slöjd med budskap är ett samarrangemang mellan Stadsmuseet Näktergalen och Kalmar läns Hemslöjd.

Under perioden 6 mars och över sommaren, hänger utställningen på Näktergalen. Öppet ons.-fre. 12-16, lör. 11-14.

Inför utställningen har slöjdare uppmanats att lämna in bidrag i olika material och tekniker på temat slöjd med budskap. Det visade sig bli en textil utställning.

På senare tid har de gamla traditionella broderierna med snälla budskap fått konkurrens av fyndiga citat, många av dem med en lite fräckare ton, som var helt otänkbara för bara några år sedan. Många av alstren i utställningen är bonader av just den sorten.

Det kanske till och med är lämpligt att ”varna” känsliga besökare.

Kombinationen vågad text med söta blomrankor skapar en härlig dynamik.

I utställningen visas också Anna-Britta Brandhorst samling av ”förningsdukar”, detta historiskt sett så betydelsefulla tygstycke med många användningsområden.

Anna-Britt var under många år vävlärare på Gamleby folkhögskola och ett stående moment i hennes undervisning var att låta eleverna väva förningsdukar. Hon uppmanade eleverna att ta med ärvda förningsdukar till skolan för att sedan analysera dem och väva nya. Anna-Britta var väldigt förtjust i förningsdukar själv och vävde alltid en egen. Samlingen består av 44 st förningsdukar och de flesta kommer ifrån norra Kalmar län. År 2011 i samband med att Anna-Britta flyttade till Stockholm donerade hon samlingen till Kalmar läns Hemslöjd.

 

Agneta Kullgard

Agneta har alltid tyckt om att handarbeta och under pandemin har hon fått mer tid till det. Handarbetet skänker henne glädje, en stund för eftertanke och egentid.

 

Anna Jarås

Anna hittade en ”brödduk” efter sin mamma, född 1920. Hon hade broderat sina initialer, IB, Irma Brolin, innan hon gifte sig med Annas pappa. När Anna gick en digital broderikurs som Hemslöjden arrangerade i december 2020 tyckte Anna att det passade bra att piffa till ”brödduken”. Tiden går och Anna undrar vart tog den vägen?

Annika Peterson

Annika arbetar med textilt konsthantverk i Högsrum på mellersta Öland.

Glädjen och lusten har alltid funnits med att skapa. När hon skulle få en idé till uppropet på broderi hittade hon ett märke som hennes söner hade fått i Rälla skola med texten.

”Rör inte min kompis ” Annika tycker att man ska ha flera kompisar så därför blev det ”kompisar”.

 

Emma Ivansson
Emma visar två broderier som hon har broderat medan hon pendlat via tåg till och från jobbet. De hänger i hennes slöjdsal, där de var tänkta att vara från början.
Emmageddon är inofficiella namnet på hennes klassrum, en ordlek på Armageddon. Bokstäverna är tagna från gamla mönsterböcker.
Emma undervisar i sax och sömlevnad. Alla bra samtal som blir i klassrummet när man slöjdar. Om livet, stora och små problem, hur man är som människa. Hur viktigt det är att respektera varandra även om vi är olika.

Helena Roditou – Andersson

Uttrycket på tavlan myntades julen 2019/2020 i Karlskrona. En nära vän till Helena och hennes mamma skulle ut och gå under juldagarna och när vännen var klar sa hon till sin mamma: Kommer du?! Varpå hennes mamma svarade: Om Gud vill och fittan håller!

Inger Strandberg

Inger är en riktig hemslöjdsnörd som inspireras av människors hopp och livsglädje. Hon adderar gärna en skopa natur i sitt skapande.

 

Inger Tengvall

Så länge jag kan minnas har jag varit en synörd. Jag har alltid tyckt om att sätta en personlig och gärna också lite lekfull touch på det jag syr. Nu är jag pensionerad textillärare och har gott om tid för min passion.

Alldeles nyligen har jag startat upp en blogg där jag tänkt dela med mig av min erfarenhet och krydda med kul tips och trix. Besök mig gärna på syskolan.wordpress.com.

Madelene Göransson

Maria Ahlberg

Marias bidrag till utställning heter "Kärlek". Verket är ett lapptäcke som mäter 230x230 cm med lappar med texten "kärlek" på 173 olika språk. Tekniken hon har använt sig av är shibori där Maria broderat ordet på en lapp för att sedan färga dessa lappar i olika rosa, röda och lila nyanser. Därefter har hon sprättat bort stygnen.

Marie Louise Eriksson

Marie-Louise var en kreativ och färgstark Vimmerbykvinna. Texten som hon har broderat på kudden är hämtad från en dikt, Vandraren av Lennart Hellsing.

Svante Stålnacke

Går i klass 7 i Alsterbroskolan i Nybro och har gjort detta som ett slöjdprojekt i skolan. Svante har arbetat med tygtryck, broderi och poesi.

Arlene Stridh

bor i Kalmar där hon också studerar. Hon vill beskriva sig själv som en skamlös kaosdesigner och småbarnsmorsa. Arlene har broderat annorlunda budskap sedan 2011 och drivit sitt instagramkonto @stridhsstygn som hobby några år.

Anna-Britta Brandhorsts förningsdukar

Anna-Britta Brandhorst var under många år en mycket uppskattad vävlärare på Gamleby folkhögskola. Ett stående moment i hennes undervisning var att låta eleverna väva förningsdukar.
Anna-Britta uppmanade sina elever att ta med förningsdukar till skolan. Eleverna fick analysera dukarna och sedan väva dem. Ibland fanns det en liten historia om duken, som då nedtecknades på vävsedeln. Anna-Britta var själv väldigt förtjust i förningsdukar och vävde alltid upp minst en duk av varje sort.
Anna-Britta gick i pension våren 1996 och efter några år gick flyttlasset till Stockholm närmare barn och barnbarn. 2011 donerade Anna-Britta alla sina förningsdukar, 44 st till Kalmar läns Hemslöjd.
Anna-Brittas önskan är att förningsdukarna ska visas för andra som uppskattar dem och visst är vi många som gör det!

Thea Östin
Hemslöjdskonsulent textil slöjd i Kalmar län

Näverkorgar av Arne Johansson, Mönsterås

Här kan ni se en film från utställningen.