
Foto: Emmi Roosling
Välkommen till Judits vävar!
Här hittar du material om projektet som Hemslöjden driver sedan 2022 tillsammans med Sydostvävarna och textilhistoriker och vävaren Sara Kånåhols. Under projektet har alla intresserade varit välkomna på både fysiska och digitala träffar då materialet i Judits vävbok har studerats, analyserats och inspirerat till nya vävar.
Judits vävbok
Sommaren år 1900 gick den då 17-åriga Judit Nilsson en vävkurs i Långemåla. Från den kursen finns hennes handskrivna vävbok med tillhörande vävprover bevarade. Idag är det barnbarnsbarnet Sofie Gunnarsson i Oskarshamn som har materialet i sin ägo. Tack vare Sofies initiativ och hennes generositet, har Judits vävbok varit inspirationsmaterial i projektet och lett till nya samarbeten, kunskap och mängder av vävinspiration.
Utställning på Oskarshamns Konsthall
Nu är det äntligen dags att visa vad vi har gjort i projektet. Under perioden 29 mars – 18 maj visas utställningen Judits vävar på Oskarshamns Konsthall. Där får du möjlighet att följa vårt arbete och även ta del av Judit Nilsson och vävlärarinnan Fru Hilda Wermelins historia.
Under tiden då utställning visas på Oskarshamns Konsthall kommer det att bjudas på både workshops och spännande föreläsningar i Konsthallen. Aktiviteter för alla åldrar, för både nya och erfarna inom vävning.
Hoppas att vi ses!
Boken om Judits vävar
Lagom till Vävmässan i Gävle 25-27 september kommer boken om Judits vävar och projektet vara klar. Sara Kånåhols textilhistoriker och vävaren har varit sakkunnig under hela projektet och är också den som författar boken. Vi ser fram emot mycket spännande läsning!
Utställningen Judits vävar visas på Oskarshamns Konsthall 29 mars – 18 maj 2025. I utställningen får du som besökare möta Judit Nilsson och de vävar som skapats med inspiration från hennes vävbok från år 1900. En bit kvinnohistoria och en massa vävinspiration. Utställningen Judits vävar är en del av ett projekt med samma namn, ett samarbete mellan Kalmar läns Hemslöjd, Sydostvävarna och Sara Kånåhols, handvävare, textilhistoriker och författare till boken Judits vävar.
Program under utställningsperioden
29 mars, kl 11.00
Vernissage
Judits barnbarnsbarn Sofie Gunnarsson är på plats i Konsthallen. Tillsammans med Sara Kånåhols och representanter från KLH och Sydostvävarna får du ta del av bakgrunden till projektet och utställningen.
1 april, kl 18.00-20.00
Vad är Judits vävar – berättelsen om en kvinna och mycket mer
Judit Nilsson gick år 1900 en vävkurs i Långemåla. kursen finns hennes handskrivna bok bevarad, tillsammans med vävprover, ett brev och ett notblad. En skatt som gått i arv till barnbarnsbarnet Sofie Gunnarsson i Oskarshamn. I det här föredraget berättar Sara Kånåhols mer om Judit och hennes fina vävbok. Men även den märkliga historien om vävlärarinnan Fru Hilda Wermelin och hennes livsöde.
Ett föredrag med Sara Kånåhols.
6 april, kl 13.00-14.00
Judits vävar och hemslöjdens historia
I detta föredrag berättar Sara Kånåhols om tiden runt sekelskiftet 1900. Då länets Hushållningssällskap arrangerade vävutbildningar för unga kvinnor, så som Judit. Med en förhoppning att utbildningen skulle ge dem en möjlighet till försörjning. Vi får ta del av historien och kopplingen mellan Hushållningssällskapet och Kalmar läns Hemslöjdsförening, som grundades 1908. Nu som då fanns ett stort engagemang och om en stark tro på hemslöjdens kraft och möjligheter.
26 april, kl 11.00-12.30
Vävar med inspiration av Judit
En visning/föredrag om de inspirationsvävar som visas i utställning och som skapats inom projektet Judits vävar. Vi får lyssna på de vävare som varit involverade och höra deras tankar och reflektioner om sina vävar. Föredraget och diskussionen leds av Sara Kånåhols tillsammans med medlemmar från Sydostvävarna.
6 maj, kl 17.00-19.00
Lär dig tolka gamla vävar och vävsedlar
En workshop med Sara Kånåhols.
Anmälan sker via mejl till thea.ostin@kalmarhemslojd.se
10 maj, kl 10.00-14.00
Kulturhuslördag med workshop ”enkel vävning för alla åldrar”
Sara Kånåhols håller guidade visningar av utställningen.
Samtliga programpunkter kommer att hållas i Konsthallen och är kostnadsfria.
Varmt välkomna!

Foto: Emmi Roosling