1 kvm LIN

Vi fortsätter odla lin!
Vill du odla med oss?

Vi hälsar nya och tidigare deltagare välkomna till ett nytt år med 1kvm lin.

Projektet 1kvm lin hade närmare 6000 deltagare, förra året. Idén att odla lin tillsammans, men på distans kommer från region Västra Götaland där man framgångsrikt drev 1 kvm lin under 2020. År 2021 blev det ett nationellt projekt och 2022 har det vuxit till att bli ett projekt där våra grannländer Finland, Norge, Danmark, Estland och Island också är med.

Varje region/län lägger upp arbetet efter sina förutsättningar. I Småland samarbetar de tre textila konsulenterna/utvecklaren tillsammans med hemslöjdsföreningar och Smålands Lincentrum i Dädesjö. Smålands Lincentrum ligger i hjärtat av Småland. Här finns mycket kunskap om lin och även lokaler och redskap för att bereda det odlade linet.

Nationellt är 1kvm lin ett samarbete mellan Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och Sveriges hemslöjdskonsulenter/utvecklare. För mer information gå in på www.hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin

Hur går det till?

Om du vill vara en del av detta projekt anmäler du dig till
Thea Östin, Hemslöjdskonsulent textil slöjd, 0481-167 52 thea.ostin@kalmarhemslojd.se

När anmälningstiden gått ut får du linfrön (om du önskar, du behöver minst 15g) skickat till dig. Under projektets gång kommer du att få nyhetsbrev med odlingstips, kulturhistoriska kuriosa skickat till dig via mejl.

Anmälan
Anmälan gör du senast den 1 april helst via mejl. I anmälan är det viktigt att du anger ditt namn, adress, telefon, mejl och om du vill ha linfrön.

Välkommen med din anmälan. Lycka till!

    

1 kvm lin 2021

1 kvm lin – ett projekt med över 6000 deltagare

I sommar har det blommat lin på väldigt många platser i Sverige. Projektet 1 kvm lin har lockat till sig över 6000 deltagare runt om i landet och i Kalmar län är det 284 st som är med. Vi hade aldrig vågat hoppas på att intresset skulle vara så stort! Det finns en stor spridning på deltagarna. Några har odlat lin i många år andra är nyfikna nybörjare. Det har odlats i trädgårdar i stan och på landet, hos många Hembygdsföreningar, på skolor och förskolor och på ställen som Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Fantastiskt!

Bakgrund till projektet 1 kvm lin

Våren 2020 startade hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland projektet 1 kvm, som går ut på att odla lin tillsammans men på distans. Projektet blev lyckat och därför valde Sveriges Hemslöjdskonsulenter, Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund och Föreningen Svenska Spetsar att driva 1 kvm lin som ett nationellt projekt 2021.

En nationell arbetsgrupp förser föreningar och konsulenter runt om i landet med nyhetsbrev. Därefter skickas de ut till deltagarna i respektive region och län. Förutsättningarna ser lite olika ut runt om i landet och man har lagt upp projektet på olika sätt.

I Småland har hemslöjdskonsulenter och föreningar valt att samarbeta och tillsammans med Smålands Lincentrum driver man 1 kvm lin.

Smålands Lincentrum ligger i hjärtat av Småland. Här finns mycket kunskap om lin och även lokaler och redskap för att bereda det odlade linet. Under sommaren och hösten kommer det att arrangeras  träffar i Dädesjö, men även på andra platser runt om Småland. Vid dessa träffar kan deltagare i projektet bereda sitt lin. Datum för dessa beredningsträffar hittas längre ner på denna sida.

Smålands Lincentrum har spelat in en trevlig film om linodling, följ länken nedan:
https://www.youtube.com/channel/UCBx77kp3HKOd-yB5HSsiAiA

Vill du läsa mer och projektet och ta del av det material som skickats ut kan man gå in på Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbundets hemsida för att läsa nyhetsbrev och ta del av all information. https://hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin/

Här kan man titta på ”Liten Linskola” som hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland spelat in. Dessutom kan man helt kostnadsfritt ladda ner Linboken skriven av Bengt Sändhs.

Utlån av redskap:
Hemslöjdens Hus, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping och Nässjö Slöjdförening, kontakta Eva Landén, eva.landen@rjl.se
I hembygdsgårdar runt om i Småland brukar det finnas redskap, kontakta din hembygdsgård för att höra efter.

Vid frågor kring projektet 1 kvm lin ta kontakt med Hemslöjdskonsulent Thea Östin tfn 0481-167 52, mail thea.ostin@kalmarhemslojd.se

 

 

 

 

 

Film om projektet 1 kvm lin i Blekinge – Småland 2021

I våras gav de textila hemslöjdskonsulenterna i Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Kalmar län filmaren Jessica Johansson uppdraget att dokumentera projektet 1 kvm lin i Blekinge och Småland. Jessica har följt en person eller grupp i respektive län och med kameran dokumenterat deras resa genom projektet. Resultatet har vi här!
Varsågoda, vi ger er 15 min lin och odlarglädje!