1 kvm LIN

Odla lin med oss i projektet 1kvm lin

Idén att odla lin tillsammans, men var och en på sitt håll kommer från region Västra Götaland där man framgångsrikt drev 1kvm lin under 2020. År 2021 blev detta ett nationellt projekt där 6000 deltagare odlade lin tillsammans. Projektet 1kvm lin har spridit sig utanför Sveriges gränser och våra grannländer Norge, Finland, Estland, Danmark och Island har deltagit. Intresset för projektet och för linet är stort!

Projektidén ser ut så här. Innan det är dags för sådd skickar Hemslöjden ut linfrön till alla deltagare. Under projektets gång skickas 8 Linbrev ut via mejl. Med Linbreven får deltagare odlingstips, länkar till instruktionsfilmer, kulturhistoriska kuriosa mm.

Projektet 1kvm lin är ett samarbete mellan Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och Föreningen Sveriges hemslöjdskonsulenter. Vill du veta mer om projektet gå in på Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds hemsida www.hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin

Varje region/län lägger upp arbetet efter sina förutsättningar. I Småland samarbetar de tre textila konsulenterna/utvecklaren tillsammans med hemslöjdsföreningar och Smålands Lincentrum i Dädesjö. Smålands Lincentrum ligger i hjärtat av Småland. Här finns mycket kunskap om lin och även lokaler och redskap för att bereda det odlade linet.

Välkommen med din anmälan.

    

1 kvm lin

1 kvm lin – ett projekt med över 6000 deltagare

I sommar har det blommat lin på väldigt många platser i Sverige. Projektet 1 kvm lin har lockat till sig över 6000 deltagare runt om i landet och i Kalmar län är det 284 st som är med. Vi hade aldrig vågat hoppas på att intresset skulle vara så stort! Det finns en stor spridning på deltagarna. Några har odlat lin i många år andra är nyfikna nybörjare. Det har odlats i trädgårdar i stan och på landet, hos många Hembygdsföreningar, på skolor och förskolor och på ställen som Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Fantastiskt!

Bakgrund till projektet 1 kvm lin

Våren 2020 startade hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland projektet 1 kvm, som går ut på att odla lin tillsammans men på distans. Projektet blev lyckat och därför valde Sveriges Hemslöjdskonsulenter, Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund och Föreningen Svenska Spetsar att driva 1 kvm lin som ett nationellt projekt 2021.

En nationell arbetsgrupp förser föreningar och konsulenter runt om i landet med nyhetsbrev. Därefter skickas de ut till deltagarna i respektive region och län. Förutsättningarna ser lite olika ut runt om i landet och man har lagt upp projektet på olika sätt.

I Småland har hemslöjdskonsulenter och föreningar valt att samarbeta och tillsammans med Smålands Lincentrum driver man 1 kvm lin.

Smålands Lincentrum ligger i hjärtat av Småland. Här finns mycket kunskap om lin och även lokaler och redskap för att bereda det odlade linet. Under sommaren och hösten kommer det att arrangeras  träffar i Dädesjö, men även på andra platser runt om Småland. Vid dessa träffar kan deltagare i projektet bereda sitt lin. Datum för dessa beredningsträffar hittas längre ner på denna sida.

Smålands Lincentrum har spelat in en trevlig film om linodling, följ länken nedan:
https://www.youtube.com/channel/UCBx77kp3HKOd-yB5HSsiAiA

Vill du läsa mer och projektet och ta del av det material som skickats ut kan man gå in på Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbundets hemsida för att läsa nyhetsbrev och ta del av all information. https://hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin/

Här kan man titta på ”Liten Linskola” som hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland spelat in. Dessutom kan man helt kostnadsfritt ladda ner Linboken skriven av Bengt Sändhs.

Vid frågor kring projektet 1 kvm lin ta kontakt med Hemslöjdskonsulent Thea Östin tfn 0481-167 52, mail thea.ostin@kalmarhemslojd.se

 

 

 

 

 

Film om projektet 1 kvm lin
i Blekinge och Småland  2021

I våras gav de textila hemslöjdskonsulenterna i Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Kalmar län filmaren Jessica Johansson uppdraget att dokumentera projektet 1 kvm lin i Blekinge och Småland. Jessica har följt en person eller grupp i respektive län och med kameran dokumenterat deras resa genom projektet. Resultatet har vi här!
Varsågoda, vi ger er 15 min lin och odlarglädje!