1 kvm LIN

1 kvm lin – ett projekt med över 6000 deltagare

I sommar har det blommat lin på väldigt många platser i Sverige. Projektet 1 kvm lin har lockat till sig över 6000 deltagare runt om i landet och i Kalmar län är det 284 st som är med. Vi hade aldrig vågat hoppas på att intresset skulle vara så stort! Det finns en stor spridning på deltagarna. Några har odlat lin i många år andra är nyfikna nybörjare. Det har odlats i trädgårdar i stan och på landet, hos många Hembygdsföreningar, på skolor och förskolor och på ställen som Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Fantastiskt!

Bakgrund till projektet 1 kvm lin

Våren 2020 startade hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland projektet 1 kvm, som går ut på att odla lin tillsammans men på distans. Projektet blev lyckat och därför valde Sveriges Hemslöjdskonsulenter, Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund och Föreningen Svenska Spetsar att driva 1 kvm lin som ett nationellt projekt 2021.

En nationell arbetsgrupp förser föreningar och konsulenter runt om i landet med nyhetsbrev. Därefter skickas de ut till deltagarna i respektive region och län. Förutsättningarna ser lite olika ut runt om i landet och man har lagt upp projektet på olika sätt.

I Småland har hemslöjdskonsulenter och föreningar valt att samarbeta och tillsammans med Smålands Lincentrum driver man 1 kvm lin.

Smålands Lincentrum ligger i hjärtat av Småland. Här finns mycket kunskap om lin och även lokaler och redskap för att bereda det odlade linet. Under sommaren och hösten kommer det att arrangeras  träffar i Dädesjö, men även på andra platser runt om Småland. Vid dessa träffar kan deltagare i projektet bereda sitt lin. Datum för dessa beredningsträffar hittas längre ner på denna sida.

Smålands Lincentrum har spelat in en trevlig film om linodling, följ länken nedan:
https://www.youtube.com/channel/UCBx77kp3HKOd-yB5HSsiAiA

Vill du läsa mer och projektet och ta del av det material som skickats ut kan man gå in på Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbundets hemsida för att läsa nyhetsbrev och ta del av all information. https://hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin/

Här kan man titta på ”Liten Linskola” som hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland spelat in. Dessutom kan man helt kostnadsfritt ladda ner Linboken skriven av Bengt Sändhs.

Utlån av redskap:
Hemslöjdens Hus, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping och Nässjö Slöjdförening, kontakta Eva Landén, eva.landen@rjl.se
I hembygdsgårdar runt om i Småland brukar det finnas redskap, kontakta din hembygdsgård för att höra efter.

Vid frågor kring projektet 1 kvm lin ta kontakt med Hemslöjdskonsulent Thea Östin tfn 0481-167 52, mail thea.ostin@kalmarhemslojd.se

 

 

 

 

 

Film om projektet 1 kvm lin i Blekinge – Småland 2021

I våras gav de textila hemslöjdskonsulenterna i Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Kalmar län filmaren Jessica Johansson uppdraget att dokumentera projektet 1 kvm lin i Blekinge och Småland. Jessica har följt en person eller grupp i respektive län och med kameran dokumenterat deras resa genom projektet. Resultatet har vi här!
Varsågoda, vi ger er 15 min lin och odlarglädje!