Textildag
26 mars i Virserums konsthall

Textildag på Virserums Konsthall den 26 mars

Välkommen till en dag för att lyfta textil som material, uttryck och form. Fokus för dagen blir det textila kulturarvet, linets kvaliteter och hur vi förhåller oss till textil hållbarhet.

Vi behöver tänka nytt och vårda det vi har, reflektera över vilket material vi använder. En radikal förändring behövs för hur vi tänker kring textil i vår vardag, att slänga upp mot 10 kilo textilier per person är en orimlighet. Vi startar dagen med ett fördrag från Sara Kånåhols om hennes projekt Ödehusgardiner, kl 10.00. Följt av Thea Östin om lin för att avslutas med en lappa och laga workshops med Lena Håkanson.

Textildagen arrangeras av Virserums Konsthall, Svensk Form och Kalmar läns Hemslöjd.

Begränsat antal deltagare. Anmälan görs till: info@virserumskonsthall.com

För medlem i Virserums Konsthall ideel Förening, Svensk Form eller Kalmar läns Hemslöjd gäller fritt deltagande. Övriga 100 kr.

Under dagen erbjuds fika och lunch på Café Eken till självkostnadspris.

MER OM DAGEN

Sara Kånåhols är handvävare och bosatt på Öland. På Virserums Konsthalls undervåning kan du möta henne projekt Ödehgusgardiner som utställning men nu finns möjligheten att höra vad det är som driver Sara att dokumentera just ödehusgardiner. Varför är den tapet som satt i köket större betydelse än den handvävda gardinen som hängde i fönstret? Sara Kånohols tar oss med i gardinernas historia och vad dessa ödehusgardiner kan bidra för kunskap. Kanske kan hon få oss att se det unika i detta kulturarv.

Thea Östin konsulent vid Kalmar läns Hemslöjdsförening, är en del i den nationella arbetsgruppen för 1 KVM LIN . Ett projekt vars syfte är sprida kunskap om linet – odling, beredning och slöjdande. Linet skapar vackra produkter, går att odla i din trädgård och har stor betydelse historiskt och för vår hållbara framtid, Thea berättar mer.

Lena Håkansson leder dig in i en värld av stygn som hyllar lagningen och synliggör den bland annat genom den japanska broderitekniken Sashiko som har tusenåriga rötter. Under eftermiddagen finns möjlighet att lappa och laga tillsammans med designern och textila formgivaren Lena. Att vårda, lappa och laga måste bli en norm istället för ett undantag. Ta med ett plagg du vill sy på/ laga men det finns även lappar för lagning på plats.